
Questions and Answers  
Reimbursement of Over-the-Counter Medicines and Drugs  

Through the Employee Reimbursement Accounts (ERA) Program 
  

Q. How are the rules changing for reimbursing the cost of over-the-counter 
medicines and drugs from health flexible spending arrangements (FSAs) such 
as my ERA medical expense reimbursement account? 

A. Section 9003 of the Affordable Care Act established a new uniform standard for 
medical expenses. Effective Jan. 1, 2011, health FSAs will be allowed to reimburse 
the cost of over-the-counter medicines or drugs only if they are purchased with a 
prescription. This new rule does not apply to reimbursements for the cost of insulin, 
which will continue to be permitted, even if purchased without a prescription.  

Q. When will the changes become effective? 

A. The changes are effective for purchases of over-the-counter medicines and drugs 
without a prescription after Dec. 31, 2010. The changes do not affect purchases of 
over-the-counter medicines and drugs in 2010, even if they are reimbursed after Dec. 
31, 2010. 

Q. How do I prove that I have purchased an over-the-counter medicine or drug 
with a prescription so that I can get reimbursed from my health FSA? 

A. You would provide the prescription (or a copy of the prescription or another item 
showing that a prescription for the item has been issued) and the customer receipt 
(or similar third-party documentation showing the date of the sale and the amount of 
the charge) to FBMC, the plan administrator. For example, documentation could 
consist of a customer receipt issued by a pharmacy that reflects the date of sale and 
the amount of the charge, along with a copy of the prescription; or it could consist of 
a customer receipt that identifies the name of the purchaser (or the name of the 
person for whom the prescription applies), the date and amount of the purchase and 
an Rx number. 

Q. How does this change affect over-the-counter medical devices and 
supplies? 

A. The new rule does not apply to items for medical care that are not medicines or 
drugs. Thus, equipment such as crutches, supplies such as bandages, and 
diagnostic devices such as blood sugar test kits will still qualify for reimbursement by 
a health FSA if purchased after Dec. 31, 2010.  

Q. Will I need a prescription to use my health FSA for insulin purchases after 
Dec. 31, 2010? 

A. No. You can continue to use your health FSA to purchase insulin without a 
prescription after Dec. 31, 2010. 

(over) 



 

Q. I use health FSA funds for my co-pays and deductibles, as well as dental 
expenses, eye glasses, contact lenses, and other medically-related expenses. 
Will I still be able to be reimbursed for those expenses after Dec. 31, 2010? 

A. Yes. Co-pays and deductibles, as well as dental, vision, and other medical 
expenses continue to be reimbursable from a health FSA after Dec. 31, 2010.   

Q. The ERA program provides a grace period until March 15 following the plan 
year.  What happens if I purchase over-the-counter medicines or drugs without 
a prescription in 2010 but do not submit the claim for those expenses until 
January 2011? Will they qualify for reimbursement? 

A. Yes. The new restriction on plan reimbursements for the cost of over-the-counter 
medicines or drugs without a prescription applies only to purchases that are made 
after 2010. 

Q. What if I buy over-the-counter medicines or drugs without a prescription 
during the grace period of 2011? Can I still use the money left in my health FSA 
at the end of 2010 to reimburse those expenses? 

A. No. The change applies to purchases made on or after Jan. 1, 2011.  Thus, the 
cost of over-the-counter medicines and drugs purchased without a prescription during 
the first 2 ½ months of 2011 will not be eligible to be reimbursed by a health FSA, 
even if you are using 2010 funds. 

Q. Will I still be able to use the debit card to purchase over the counter 
medicines or drugs after Dec. 31, 2010? 

A. Generally, no.  However, you can seek reimbursement for these expenses by 
presenting the information described above in the answer to the question “How do I 
prove that I have purchased an over-the-counter medicine or drug with a prescription 
so that I can get reimbursed from my health FSA?”  The debit card can still be used 
for medical, vision, and dental expenses, as well as prescription drugs. 

 

More information about the reimbursement of eligible over-the-counter drugs will be 
posted on the FBMC and ETF websites as it becomes available. 

 
 

 


